Mindfulness op het werk

effectief bij stresshantering en duurzame inzetbaarheid

Werkstress

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. 

In 2018 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. En de kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. Dit blijkt uit de factsheet ‘Werkstress’ van TNO (november 2019). De factsheet is gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA),  een onderzoek van TNO en CBS onder ruim 60.000 werknemers van 15 tot 75 jaar.

De groei van deze cijfers is onder meer het gevolg van hoge prestatie-eisen, steeds meer ‘moeten’ in minder tijd, agressie, pesterijen, disbalans tussen werk en privé en de invloed van sociale media.

Stress op werk
Mindfulness op het werk

Leuker en beter werken met Mindfulness

Het is binnen een organisatie belangrijk om maatregelen te treffen die de kans op het ontstaan van werkstress- en/of werkstress gerelateerde klachten helpen verminderen. Steeds vaker bieden organisaties daarvoor een mindfulness training aan.

Mindfulness is praktisch toepasbaar in de werksituatie en draagt bij aan meer veerkracht en werkplezier. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een mindfulness training positieve effecten heeft op het hanteren van stress, onderlinge communicatie, mentale vaardigheden en productiviteit.

Mindful werken versterkt de vitaliteit en draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

 

“Geloof niet alles wat je denkt!

Het leven wordt een stuk lichter als je beseft dat je gedachten geen feiten zijn.”

Resultaten

Mensen die mindful werken:

  • kunnen beter omgaan met werkdruk;
  • ervaren minder stress;
  • werken met meer focus en aandacht;
  • zijn creatiever en productiever in hun werk;
  • zijn communicatief vaardiger;
  • houden werk en privé meer in balans;
  • nemen zelf meer verantwoordelijkheid;
  • gaan respectvoller met elkaar om.

Kortom Mindful werken maakt dat medewerkers beter om kunnen gaan met stress. Zij werken effectiever, met meer concentratie en met meer plezier.

Mindful Werken
Mindfulness Maastricht

Wat leer je tijdens een Mindfulness training?

Mindfulness vaardigheden leer je door het doen van aandachtsoefeningen gericht op het lichaam, gedachten, ademhaling, beweging en dagelijkse activiteiten. In de training krijg je praktische handvatten mee die direct in het werk toepasbaar zijn.
Het bespreken van opdrachten en het delen van ervaringen is een belangrijk onderdeel van de training om mindfulness te integreren in de werksituatie.

In de training komen de volgende thema’s aan bod:

  • Het herkennen van de automatische piloot
  • Het belang van adempauze als oplaadmoment
  • Het vroegtijdig (h)erkennen van stresssignalen
  • Het leren omgaan met stress
  • Meer bewust zijn van lichamelijke en mentale grenzen
  • Het leren omgaan met niet-helpende gedachten
  • Het ontwikkelen van zelfmanagement
  • Met aandacht communiceren

Over Myriam

Na mijn studie Medische Biologie heb ik 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt en mijn steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van tientallen medicijnen en medisch-technologische producten. 

Mindfulness heeft mij veel gebracht. Het heeft mij geleerd om mijn gedachten als mentale processen te zien en niet als feiten. Toen ik thuis zat door een burn-out en mijn hoofd nooit stilstond, werd ik mij bewust dat al dat gepieker zinloos was. Ook heeft mindfulness mij bewust gemaakt dat ik zelf bepaal (de keuze heb) hoe ik reageer in bepaalde situaties. Waardoor ik nu in vergelijkbare situaties geen of nauwelijks stress ervaar en veel vriendelijker en constructiever ben voor iedereen rondom mij. 

Het heeft mij zóveel gebracht, dat ik dat iedereen gun en dat graag wil doorgeven aan anderen!

Ik ben VMBN categorie I gecertificeerd Mindfulness Trainer* om MBSR**-trainingen te geven aan mensen met stress gerelateerde klachten.

*Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) trainingen gegeven door VMBN categorie I gecertificeerde trainers.

**MBSR: Mindfulness Based Stress Reduction

 

Effecten van Mindfulness

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd over de effecten van Mindfulness op werknemers. Deze gerandomiseerde en gecontroleerde onderzoeken tonen verschillende positieve effecten aan.

R

Minder uitputting en burn-out

Goodman, M. J. & Schorling, J. B. (2012) onderzochten de effecten van een mindfulnesstraining op professionals die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Zij zagen een significante daling van emotionele uitputting en burn-out verschijnselen en een duidelijk positief effect op het welbevinden van de deelnemers.

R

Toename welzijn en performance

Jha AP, Stanley EA, Kiyonaga A, Wong L, Gelfand L (2010) tonen aan dat mindfulness een positief effect heeft op zelfmanagement van (staf)medewerkers. Het welzijn van de medewerkers en de ‘task performances’ nemen beiden toe.

R

Toename veerkracht en bevlogenheid

Een onderzoek van Klatt, Steinberg en Duchemin (2015) toont aan dat door middel van een ‘Mindfulness Based Intervention’ de veerkracht en bevlogenheid van een groep werknemers significant toe neemt.

Ervaringen van deelnemers

Ik kan me beter focussen op mijn werk en ben me eerder bewust wanneer ik me laat afleiden.

Ik neem nu rustmomenten op het werk, voor ontspanning en voor het structureren van mijn taken.

Door regelmatig de adempauze te doen, heb ik bedenktijd waardoor ik beter met stress om kan gaan.

Ik heb geleerd om me niet meer druk te maken over werksituaties waar ik geen invloed op heb.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn meerdere mogelijkheden om een cursus Mindfulness aan te bieden aan de werknemers. Het is mogelijk om een in-company training te geven. Dit kan op locatie of ook via ZOOM (Teams of anders). De standaard cursus is 8 lessen van 2,5 uur. Een verkorte versie (6 lessen van 1,5 uur) is ook mogelijk. Ook is het mogelijk in een individueel coaching traject. Uiteraard is het ook mogelijk dat uw werknemer een cursus volgt met open-inschrijving (buiten uw bedrijf om).
Hieronder vindt u beknopte informatie over bovenstaande opties.
Neem gerust vrijblijvend contact op om de beste optie voor uw werknemers/bedrijf te bespreken.

Geïnteresseerd in Mindful Werken voor uw medewerkers?

Laten we samen kijken hoe ik hierbij kan helpen!

Veelgestelde vragen

Is Mindfulness niet zweverig?

Nee! Mindfulness is juist heel toegankelijk en praktisch gemaakt voor westerse mensen en helpt je om te gaan met de uitdagingen van een druk westers bestaan. Grote bedrijven als Google, Yahoo, Unilever en ANWB trainen hun medewerkers niet voor niets in Mindfulness. Mindfulness neemt een grote vlucht omdat het niet alleen effectief is tegen stress, zorgen of onrust maar ook bewezen bijdraagt aan zelfkennis en persoonlijke groei. Zoals iemand eens zei: “Voor ik aan Mindfulness begon dacht ik dat het iets zweverigs was, maar nu na de cursus sta ik meer dan ooit met mijn beide voeten op de grond. Ik heb mezelf leren kennen en ben meer dan ooit mezelf, dat is het omgekeerde van zweverig”.

Mindfulness oefeningen doe je gewoon zittend op een stoel, lopend of staand. Op zo’n manier dat je ze overal zelf in je dagelijkse leven kunt toepassen, thuis, op je werk en zelfs onderweg. Veel mindfulness beoefenaars zijn professionals, mensen met een baan, studie, gezin, mannen en vrouwen, in de leeftijd van 18 tot 70 jaar.

Is Mindfulness ook geschikt voor mij?

Mindfulness is voor heel veel mensen geschikt en toegankelijk. Ik raad je wel af om, zonder overleg met een hulpverlener vooraf, aan een Mindfulness training te beginnen als je op dit moment in een zware depressie verkeert, in behandeling bent voor psychische klachten, medicijnen gebruikt voor psychische klachten of verslaafd bent aan verdovende middelen. Verder zijn er niet zoveel contra-indicaties. Een fysieke beperking is geen probleem, als je in een stoel kunt zitten kun je alle oefeningen prima meedoen.

Wat is Mindfulness precies?

Mindfulness is aandachtstraining. De oorspronkelijke grondlegger van Mindfulness is de Amerikaan Jon Kabat-Zinn. Hij ontwikkelde in de jaren 70 het 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma voor mensen met chronische fysieke en psychische klachten. Hij combineerde daarvoor eeuwenoude kennis uit Yoga en boeddhisme met moderne wetenschap en psychologie. Door de jaren heen is Mindfulness verder ontwikkeld om zo breed mogelijk toegankelijk te worden voor mensen die beter willen kunnen omgaan met de uitdagingen van onze drukke westerse maatschappij. Mindfulness neemt inmiddels een grote vlucht, in de geestelijke gezondheidszorg, in de topsport, het bedrijfsleven en zelfs de politiek.

Door Mindfulness krijg je een andere relatie met je gedachten en emoties. Je leert er een beetje afstand van nemen zodat ze je minder raken en je situaties feitelijker kunt zien. Ook leer je door Mindfulness meer ontspannen met dingen om gaan, zodat je in uitdagende situaties je energie niet verliest maar effectief en krachtig blijft. Door Mindfulness groeit je zelfkennis en krijg je meer contact met jezelf waardoor je bewustere, betere keuzes gaat maken.

In een mooie zin: je krijgt door Mindfulness de vrijheid en de kracht om de dingen in je leven te veranderen die je kunt veranderen, de kalmte om de dingen te accepteren die je niet kunt veranderen en de wijsheid om het verschil ertussen te herkennen.

Wordt een Mindfulness training vergoed?

Bij sommige zorgverzekeraars kan aanspraak worden gemaakt op vergoeding van (een deel van) de kosten van een mindfulnesstraining. Aan de vergoeding kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden die de zorgverzekeraar hanteert, eisen worden gesteld. Informeer bij je eigen zorgverzekeraar of de training (deels) wordt vergoed en onder welke voorwaarden een vergoeding mogelijk is. De vergoede bedragen liggen tussen de 100 en 350 euro, afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen aanvullende pakket.

Ga naar https://www.zorgwijzer.nl voor een overzicht van de voorwaarden en vergoede bedragen per verzekeraar.

Mocht je hem níet vergoed krijgen, dan is een Mindfulness training natuurlijk een investering. Geld dat je ook kunt gebruiken om spullen te kopen of leuke dingen te doen. Die zaken leveren je tijdelijk geluksmomenten op. Als je dat afzet tegen het feit dat je door Mindfulness de rest van je leven meer kunt genieten, beter kunt ontspannen, betere relaties krijgt, tevredener wordt en het zich ook nog eens terugverdient in je werk/loopbaan, is de investering in een Mindfulness training heel veel waard.