+31(0)6-51633463 myriam@mind-in-motion.nl

Mindfulness

met beide voeten op de grond!
t

Heb je last van stress?

Ben je vaak moe, heb je regelmatig hoofdpijn, een gespannen nek en schouders? Allen symptomen van stress.

t

Kun je moeilijk ontspannen?

Ren je een ratrace? Doe je veel op de automatische piloot? Dan kun je waarschijnlijk moeilijk ontspannen.

t

Voel je je niet fit?

Ben je de balans kwijt tussen privé en werk en kom je maar niet toe aan bewegen/sporten? Dan is mindfulness misschien iets voor jou.

Mindfulness: leven met aandacht

Mindfulness leert je uit je hoofd te stappen en in contact te komen met het hier en nu. Je leert om je eigen denkprocessen te observeren. Hierdoor word je bewust gemaakt van de invloed van je gedachten op hoe jij je voelt en handelt. Je leert gericht je aandacht te richten in het nu met een open en vriendelijke houding (zonder oordeel). Mindfulness levert je een bewuster leven op. Met meer energie omdat het rustiger wordt in je hoofd en je er beter van gaat slapen. Je wordt rustiger, meer ontspannen en zelfbewust. Je krijgt ruimte voor positiviteit en rust.

 

“Geloof niet alles wat je denkt!

Het leven wordt een stuk lichter als je beseft dat je gedachten geen feiten zijn.”

Minder stress en gepieker

Mindfulness heeft mij veel gebracht. Het heeft mij geleerd om mijn gedachten als mentale processen te zien en niet als feiten. Wow! Wat een openbaring was dat! Toen ik thuis zat door een burn-out en mijn hoofd nooit stilstond, werd ik mij bewust dat al dat gepieker zinloos was. Ook heeft mindfulness mij bewust gemaakt dat ik zelf bepaal (de keuze heb) hoe ik reageer in bepaalde situaties. Waardoor ik nu in vergelijkbare situaties geen of nauwelijks stress ervaar en veel vriendelijker en constructiever ben voor iedereen rondom mij. Wat een eye-openers!

Het heeft mij zóveel gebracht, dat ik dat iedereen gun en dat graag wil doorgeven aan jou!

Ik ben VMBN categorie I gecertificeerd Mindfulness Trainer* om MBSR**-trainingen te geven aan mensen met stress gerelateerde klachten.

*Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) trainingen gegeven door VMBN categorie I gecertificeerde trainers.

**MBSR: Mindfulness Based Stress Reduction

 

Mindfulness Heuvelland

Mindfulness zorgt voor minder stress, gepieker en angst.

R

Beter slapen

Stoppen met piekeren en rust in het hoofd zorgt voor een betere nachtrust. Waardoor je minder moe bent en energieker wordt.

R

Aandacht voor het hier en nu

Door een betere focus, heb je meer aandacht voor het hier en nu. En geniet je veel meer van de mooie momenten van het leven.

R

Problemen beter de baas kunnen

Door bewust te worden van de effecten van je eigen gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen leer je beter om te gaan met tegenslagen.

Even praktisch – Wat houdt het precies in?

De cursus bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur. Elke les staat in het teken van een thema waar je die week mee aan de slag gaat.

Agenda
• Les 1: De automatische piloot
• Les 2: Het lichaam ervaren
• Les 3: Bewustwording van de ademhaling
• Les 4: Stress
• Les 5: Omgaan met moeilijkheden / Acceptatie
• Les 6: Gedachten zijn geen feiten
• Les 7: Zorgen voor jezelf
• Les 8: Op eigen benen


Huiswerk
Je krijgt een eigen werkboek en na elke les krijg je huiswerk mee voor die week. Dit bestaat uit mindfulnessoefeningen én oefeningen om inzicht te krijgen in eigen patronen, stress-signalen en meer.

Ervaringen van mijn deelnemers

Een positieve, verhelderende, diepgaande training die me veel inzichten gegeven heeft. Myriam gaf me steeds het gevoel dat ik er mag zijn en dat alles OK is. Ik heb veel gehad aan deze training en aan de persoonlijke tips die ik van Myriam kreeg. Dankjewel, het is life-changing!

Elke

De cursus mindfulness, gegeven door Myriam, is een cadeautje aan jezelf. Je leert met een open blik en zonder oordelen naar situaties te kijken en daar mee om te gaan. Dat betekent niet dat alles in je leven opens goed is, maar maakt het wel makkelijker om met moeilijke situaties om te gaan. Ook het inzicht dat je gedachten geen feiten zijn, zorgen voor een verlaging van stress. Verder heeft het geven van liefdevolle aandacht aan mezelf ervoor gezorgd dat ik als mens door deze cursus gegroeid ben.

Marit

Ik heb bij Myriam mijn tweede 8-weekse mindfulness cursus (online) gevolgd. Zo’n herhaling voelt als een soort ‘onderhoud’. Even weer de voeten op de grond, de focus op wat belangrijk is en wat meer naar binnen keren. Myriam begeleidt je op een zeer professionele en betrokken manier om los te komen van je gedachten en oude patronen en meer te genieten van het huidige moment. Ze geeft ruimte en hulp waar nodig. De oefeningen die je in je leven integreert vormen een waardevolle basis. Myriam stelt ook hele fijne meditatie-oefeningen ter beschikking via haar website. Ik zou zeggen: doe jezelf een cadeau, investeer in jezelf en kies voor het aanbod van Myriam. Ze is echt een topper!

Jill

Ik vond het erg leuk gisteren! Je doet het écht prettig. Ik dacht toch ook een beetje “oh jee, is dat niet wat zweverig?” Maar zoals ik al dacht, is dat bij jou in ieder geval niet zo. Ik kijk uit naar de volgende keer!

Sabine

Myriam is een geweldige Mindfulness Teacher. Alleen haar stem al (met die Zuid-Limburgse tongval) inspireert om helemaal tot jezelf te komen en “wakker” te worden in het bewustzijn van het hier-en-nu. Ze is er echt voor ons. Zelfs in de on-line sessies die ze met ons doet. Namasté! 🙏

Tiemen

De mindfullness training van 8 weken was erg fijn. De ontspannen sfeer die Myriam creëert tussen de deelnemers en haarzelf zorgde voor een fijne omgeving om in te luisteren, te leren, te oefenen en te vertellen. Waarbij het helemaal goed was als je ook eens iets niet kon of wilde delen. Alles in harmonie en met respect voor elkaar. Met kleine stappen leerden we steeds beter te concentreren en mediteren; de begeleide meditaties waren mede door de fijne stem van Myriam erg fijn om te doen. We leerden om alledaagse situaties van een andere kant te bekijken. Hierdoor realiseer je je dat door je eigen vaak onbewuste interpretatie van een gebeurtenis misschien wel veel negatieve gedachten ontstaan terwijl deze situatie in de ogen van een ander helemaal niet negatief is! Je belast jezelf zo vaak onnodig met negatieve gedachten, stress en onzekerheden. Je oefent om dit los te laten en creëert zo meer rust en balans in je hoofd. En hierdoor kan je de dingen met meer aandacht en daardoor efficiënter en zekerder doen.
Ik doe nog regelmatig de ademruimte-meditatie, met name in stressvolle situaties, om even alle gedachten los te laten en bewust te zijn van het moment. Hierdoor ontspan ik en kan ik met nieuwe energie weer verder.

Nicole

De oplossing ligt dichterbij jezelf dan je denkt

Veel mensen denken dat mindfulness zweverig is. Voor mij is het dat hélemaal níet. Het is dicht bij jezelf komen en je gevoel. Een telefonische kennismaking is een standaard onderdeel van de aanmeldingsprocedure. Tijdens het gesprek krijg je informatie over de training en bepalen we samen of het programma voldoende aansluit bij jouw behoeften en verwachtingen.

Wil jij rust in je hoofd en meer energie?

Laten we dan samen kijken hoe ik je hiermee kan helpen!

Veelgestelde vragen

Is Mindfulness niet zweverig?

Nee! Mindfulness is juist heel toegankelijk en praktisch gemaakt voor westerse mensen en helpt je om te gaan met de uitdagingen van een druk westers bestaan. Grote bedrijven als Google, Yahoo, Unilever en ANWB trainen hun medewerkers niet voor niets in Mindfulness. Mindfulness neemt een grote vlucht omdat het niet alleen effectief is tegen stress, zorgen of onrust maar ook bewezen bijdraagt aan zelfkennis en persoonlijke groei. Zoals iemand eens zei: “Voor ik aan Mindfulness begon dacht ik dat het iets zweverigs was, maar nu na de cursus sta ik meer dan ooit met mijn beide voeten op de grond. Ik heb mezelf leren kennen en ben meer dan ooit mezelf, dat is het omgekeerde van zweverig”.

Mindfulness oefeningen doe je gewoon zittend op een stoel, lopend of staand. Op zo’n manier dat je ze overal zelf in je dagelijkse leven kunt toepassen, thuis, op je werk en zelfs onderweg. Veel mindfulness beoefenaars zijn professionals, mensen met een baan, studie, gezin, mannen en vrouwen, in de leeftijd van 18 tot 70 jaar.

Is Mindfulness ook geschikt voor mij?

Mindfulness is voor heel veel mensen geschikt en toegankelijk. Ik raad je wel af om, zonder overleg met een hulpverlener vooraf, aan een Mindfulness training te beginnen als je op dit moment in een zware depressie verkeert, in behandeling bent voor psychische klachten, medicijnen gebruikt voor psychische klachten of verslaafd bent aan verdovende middelen. Verder zijn er niet zoveel contra-indicaties. Een fysieke beperking is geen probleem, als je in een stoel kunt zitten kun je alle oefeningen prima meedoen.

Wat is Mindfulness precies?

Mindfulness is aandachtstraining. De oorspronkelijke grondlegger van Mindfulness is de Amerikaan Jon Kabat-Zinn. Hij ontwikkelde in de jaren 70 het 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma voor mensen met chronische fysieke en psychische klachten. Hij combineerde daarvoor eeuwenoude kennis uit Yoga en boeddhisme met moderne wetenschap en psychologie. Door de jaren heen is Mindfulness verder ontwikkeld om zo breed mogelijk toegankelijk te worden voor mensen die beter willen kunnen omgaan met de uitdagingen van onze drukke westerse maatschappij. Mindfulness neemt inmiddels een grote vlucht, in de geestelijke gezondheidszorg, in de topsport, het bedrijfsleven en zelfs de politiek.

Door Mindfulness krijg je een andere relatie met je gedachten en emoties. Je leert er een beetje afstand van nemen zodat ze je minder raken en je situaties feitelijker kunt zien. Ook leer je door Mindfulness meer ontspannen met dingen om gaan, zodat je in uitdagende situaties je energie niet verliest maar effectief en krachtig blijft. Door Mindfulness groeit je zelfkennis en krijg je meer contact met jezelf waardoor je bewustere, betere keuzes gaat maken.

In een mooie zin: je krijgt door Mindfulness de vrijheid en de kracht om de dingen in je leven te veranderen die je kunt veranderen, de kalmte om de dingen te accepteren die je niet kunt veranderen en de wijsheid om het verschil ertussen te herkennen.

Wordt een Mindfulness training vergoed?

Bij sommige zorgverzekeraars kan aanspraak worden gemaakt op vergoeding van (een deel van) de kosten van een mindfulnesstraining. Aan de vergoeding kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden die de zorgverzekeraar hanteert, eisen worden gesteld. Informeer bij je eigen zorgverzekeraar of de training (deels) wordt vergoed en onder welke voorwaarden een vergoeding mogelijk is. De vergoede bedragen liggen tussen de 100 en 350 euro, afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen aanvullende pakket.

Ga naar https://www.zorgwijzer.nl voor een overzicht van de voorwaarden en vergoede bedragen per verzekeraar.

Mocht je hem níet vergoed krijgen, dan is een Mindfulness training natuurlijk een investering. Geld dat je ook kunt gebruiken om spullen te kopen of leuke dingen te doen. Die zaken leveren je tijdelijk geluksmomenten op. Als je dat afzet tegen het feit dat je door Mindfulness de rest van je leven meer kunt genieten, beter kunt ontspannen, betere relaties krijgt, tevredener wordt en het zich ook nog eens terugverdient in je werk/loopbaan, is de investering in een Mindfulness training heel veel waard.

Wil jij minder stress en stoppen met piekeren?

Laten we dan samen bekijken of mindfulness bij je past!