+31(0)6-51633463 myriam@mind-in-motion.nl
Home » Blog » Big Five For Life » Waarom ben ik hier? In 5 stappen op weg naar het leven van je dromen.
waarom ben ik hier droomleven

Waarom ben ik hier? In 5 stappen op weg naar het leven van je dromen.

door | 16 mei, 2021 | Big Five For Life

Waarom ben ik hier?

Wat is mijn doel, mijn missie hier op aarde? Misschien heb je al eens stil gestaan bij deze vraag. Misschien negeer je hem bewust. Bang dat je het antwoord toch nooit zult weten of dat het té moeilijk is om te vinden.

Zeven extra levensjaren!

Het is wel de moeite waard om erachter te komen. Volgens Dan Buettner levert het hebben van een dergelijk doel namelijk zeven extra levensjaren op. Hij deed onderzoek naar de vijf gebieden op aarde waar de meeste mensen gezond heel oud worden. De zogenaamde “blue zones”. En één van de redenen waarom de mensen gezond heel oud worden is namelijk het hebben van een levensdoel.

“Waarom ben ik hier?”

Als je die vraag aan jezelf stelt, start je met het verkennen van een leven mét een doel: een zinvol leven, het leven van je dromen. En dat opent een wereld van mogelijkheden.

Ik was negenenveertig toen ik me letterlijk die vraag stelde. Nooit eerder had ik er in elk geval bewust bij stilgestaan. Tijdens mijn tienerjaren wilde ik het medicijn tegen kanker ontdekken. Zodoende ging ik Medische Biologie studeren. Tijdens de stages ontdekte ik echter dat ik van de vele experimenten doen om een superklein stukje van de puzzel op te lossen niet gepassioneerd raakte. Mijn krachten en interesses lagen bij ‘het organiseren’ en ‘met mensen omgaan’.

Gelinkt aan mijn opleiding, rolde ik het bedrijfsleven in en heb ik me bijna 25 jaar gepassioneerd met klinisch onderzoek bezig gehouden. Totdat ik op een punt in mijn leven kwam waarbij ik weer eens terug naar de basis ging en me écht afvroeg “Waarom ben ik hier?”.

Museumfilmpje

Aanleiding hiervoor was het zien van een filmpje: hét museumfilmpje. Na het zien van dat filmpje heb ik meteen het boek (waar het filmpje op gebaseerd is) The Big Five for Life van John Strelecky besteld en in één ruk uitgelezen. Wat zou het een mooie wereld zijn als iedereen zijn ‘Reden Van Bestaan’ zou kennen en zou weten welke vijf dingen hij gezien, gedaan of ervaren wil hebben in zijn leven. En die kennis als kompas zou gebruiken bij alle beslissingen die hij of zij moet nemen in het leven. Zodoende ging ik ook op zoek naar míjn reden van bestaan en naar m’n eigen “big five for life”.

Na het deelnemen aan een 2-daagse Discovery workshop was het helemaal helder voor mij. De dag na de workshop vertelde ik mijn Reden Van Bestaan aan een collega. Ze werd emotioneel en zei “Myriam, dat ben jij hélémáal!”. En zo was en is het ook.

Mijn Reden van Bestaan: “Vanuit vertrouwen en enthousiasme mezelf en anderen inspireren en (letterlijk en figuurlijk) in beweging brengen.”

Wat is jouw levensdoel, jouw Reden van Bestaan?

Je vraagt je misschien af of er niet meer in het leven is dan de gebruikelijke dagelijkse activiteiten: wakker worden, werken, naar huis gaan, eten, wat tijd doorbrengen met familie of vrienden, naar bed gaan. En de hele cyclus start de volgende dag opnieuw.

Je wilt meer. Maar wat dan? En hoe dan? Waar moet je dan beginnen met je zoektocht naar je levensdoel?

Hieronder beschrijf ik vijf stappen hoe te beginnen.

1 – Authenticiteit

Wees je er bewust van dat de vraag: “Waarom ben ik hier?” alleen door jóu beantwoord kan worden. Het heeft namelijk betrekking op jóuw leven. Anderen kunnen je daar zeker bij helpen. Ze kunnen je de juiste vragen stellen om je eigen antwoorden te vinden. Ze gaan je niet vertellen wat je het beste zou kunnen doen.

2 – Inspanning

Zonder inspanning gebeurt er heel weinig in het leven. Dat geldt ook voor het ontdekken en leven van je levensdoel. Wensen dat je je levensdoel kent en willen dat je op een zinvollere manier leeft, helpt je niet om het ook daadwerkelijk te kennen en te doen. Je zult dus stappen moeten ondernemen om je doel te achterhalen. Hieronder volgen enkele oefeningen om te beginnen.

Waarom ben ik hier

3 – Wie leidt jouw droomleven en waarom?

In deze oefening vraag je jezelf af ​​wie jouw droomleven leidt. Bedenk een lijst van drie of vier mensen. Dit kunnen mensen zijn die je goed kent, of die je nog nooit hebt ontmoet.

Schrijf vervolgens op wat je zo bewondert in hun leven. Hieronder wat voorbeelden waar je naar kunt kijken.

 • de manier waarop ze hun tijd besteden
 • de benadering van hun leven
 • de (positieve) bijdrage die ze leveren aan anderen
 • wat maakt hun leven zinvol?
 • wat maakt hen gelukkig?
 • doorbreken ze (denk)grenzen?

Leer alles wat je kunt over die mensen. Als je ze niet persoonlijk kent, kunnen YouTube, biografieën en Google je daar goed bij helpen.

 • Leefden ze altijd zoals ze nu leven?
 • Zo nee, welke stappen hebben ze ondernomen om te komen waar ze nu zijn?
 • Welke obstakels zijn ze onderweg tegengekomen?
 • En hoe zijn ze met die obstakels omgegaan?

Als je ze persoonlijk kent, vraag het ze gewoon. Vertel ze hoe geweldig het is om ze te zien en vraag wat ze hebben gedaan om er te komen. Leer van deze personen die je bewondert. Luister vooral en praat weinig. Door vragen te stellen leer je veel.

Zo kun je de ervaringen van anderen benutten om te bepalen hoe jouw leven met een doel eruit zou kunnen zien.

4 – Kijk naar eerdere zinvolle momenten

In deze oefening kijk je naar je eigen leven en ervaringen uit het verleden. Deze kun je gebruiken als leidraad voor het toekomstige leven dat je wilt leiden.

Schrijf hiervoor de vijf meest betekenisvolle momenten op die je het afgelopen jaar (of jaren) hebt gehad. Schrijf die dingen op die het eerste in je opkomen. Vraag je vervolgens af wat deze momenten zinvol maakten.

 • Zijn het de mensen met wie je was?
 • Zijn het de activiteiten die je deed?
 • Was het de omgeving waarin je was?
 • Was het de impact die je had?
 • Hoe lang duurden die momenten?
  • Had je liever gewild dat ze langer waren?
  • Zo ja, waarom waren ze niet langer?
  • Wat zou er moeten veranderen zodat het de volgende keer langer kan zijn?
 • Hoe vaak kwamen deze betekenisvolle momenten voor?
  • Een keer per week, een keer per maand of een keer in de afgelopen vijf jaar?
  • Wie heeft die frequentie bepaald?
  • Zou jouw leven zinvoller zijn als die momenten vaker zouden voorkomen?
  • Zo ja, wat zou er anders in je leven moeten zijn om dat mogelijk te maken?
Noorwegen waarom ben ik hier

Door deze oefening krijg je inzicht in hoe vreugde, geluk en een betekenisvol leven er voor jou uit zien. Je ontdekt ook hoe jij je tijd zinvoller kunt besteden.

5 – Ontdek je reden van bestaan

Er zijn drie goede redenen waarom het de moeite waard is om je reden van bestaan te ontdekken en na te leven.

 1. Ten eerste voelen zinvol bestede minuten beter dan verspilde minuten. Ze geven je rust in je hoofd en je voelt je er gelukkiger door. Ze brengen een brede glimlach op je gezicht als je ze herinnert. Het “spel van het leven” is daarom om met zoveel mogelijk zinvol bestede minuten tot het einde te komen.
 2. Ten tweede is de kans op impact groter. Als een deel van je levensdoel is om anderen te inspireren, dan is de beste manier om dat te doen, je levensdoel te leven. Elke biografie is inspirerend omdat de hoofdpersoon iets buitengewoons met zijn leven heeft gedaan. De gebieden voor dat buitengewone kan vanalles zijn: kunst, wetenschap, sport, zaken, zorg, politiek …. Wat ze gemeen hebben, is dat de persoon zijn doel heeft bepaald en het zo goed mogelijk heeft nageleefd. En daarmee hebben ze een blijvende inspiratiebron achtergelaten voor anderen.
 3. En last but not least, zoals ik al vermeldde aan het begin van dit blog: het hebben van een dergelijk doel blijkt ook nog eens zeven extra levensjaren op te leveren. Wie wil dat nou niet?

Als je gaat wachten totdat je levensdoel in een flits van openbaring zal worden onthuld, dan kun je misschien nog lang wachten. Je kunt er ook voor kiezen om actie te ondernemen en bewust je levensdoel te gaan ontdekken en naleven. Met als resultaat rust in je hoofd en geluk in je leven.

Gids tijdens Life Safari

Ik kan je hier bij helpen. Als Big Five for Life coach ben ik je gids tijdens de 3-maanden durende Life Safari. Deze start met een 2-daagse workshop waarin je gaat ontdekken wat jouw Reden van Bestaan is en welke vijf dingen jij gezien, gedaan of ervaren wilt hebben in jouw leven. Je ontdekt je waarden, patronen en belemmerende overtuigingen. Je gaat op reis en maakt stappen om het leven van je dromen te leven.

Meer informatie over deze 3-maanden durende Life Safari vind je hier.

Wil je eerst geïnspireerd worden tijdens een (gratis) webinar? Klik hier voor meer informatie.

Wat je ook gaat doen… geniet van het avontuur!

Myriam Demas
Big Five for Life Coach

Over Myriam Demas

Ik help jou graag te ontstressen, energieker te worden en te ontdekken waar je écht gelukkig van wordt.

Interessante artikelen

Gerelateerde artikelen

Inspirerende documentaires op Netflix

Inspirerende documentaires op Netflix

Netflix staat vol met allerlei moois. Van grappige cabaretiers tot interessante crime scene series en van tranentrekkers tot bloedstollende horrors.
Zo worden er ook inspirerende documentaires aangeboden. In dit artikel vind je een lijstje van Netflix documentaires die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.

lees verder
Muziek brengt je geest tot rust als het stormt

Muziek brengt je geest tot rust als het stormt

Muziek is een fantastisch middel om vanuit je hoofd in het hier-en-nu te komen. Te ervaren, te voelen. Muziek is goed voor je. Het ontspant en vermindert stress en angst. Het kan zelfs helpen om sneller – en dieper te slapen. De juiste nummers maken je optimistisch waardoor je deze onwerkelijke situatie aankan. Het zou zonde zijn om er geen gebruik van te maken want muziek is echt een fantastische inspiratie – en motivatiebron. Omdat muziek inspireert, heb ik een lijstje gemaakt met prachtige muziek.

lees verder
Uit je dip met deze 5 simpele tips

Uit je dip met deze 5 simpele tips

Kamp jij net als vele anderen met depressieve gevoelens, korte lontjes, snelle irritaties en twijfels over de zin van het leven? Het is een gevolg van de januari-maand, maar deze hoofdrol is overgenomen door corona. Hoe dat zit, lees je hier.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin