Home » Blog » Big Five For Life » Zo leg je jouw museummomenten vast

Zo leg je jouw museummomenten vast

door | 19 apr, 2020 | Big Five For Life

“Is dit een goede museumdag-ochtend?” vroeg Thomas aan mij in het boek “The Big Five For Life”. Als ik Thomas vraag wat hij daarmee bedoelt, vertelt hij een bijzonder verhaal. Stel je eens voor, dat elke dag van je leven wordt opgetekend. En dat er aan het eind van je leven een museum gebouwd wordt. Dat museum laat precies zien hoe jij door het leven gegaan bent. Wat wil je dan dat je daar ziet? Natuurlijk het leven zoals jij het graag had willen (be)leven. Je mooie momenten. Deze mooie momenten noemen we “Museummomenten”.

Onbewust kunnen dagen, weken, maanden aan ons voorbij vliegen. Voordat je het weet is weer een jaar voorbij. We hebben meestal zo’n haast dat we amper de gelegenheid nemen om even gewoon te “zijn” en het moment ten volle te beleven. Het gevolg? Een soort dag-in-dag-uit eentonigheid, die je met de vraag laat zitten waar is al die tijd gebleven. Laat dat niet gebeuren en leg jouw museummomenten vast!

Door het bewust vastleggen van museummomenten en daar dankbaar voor te zijn, ga je je focussen op de positieve dingen in je leven. De mooie dingen in het leven gaan je sneller opvallen. Je ogen gaan open. Je gaat het intenser voelen en meer vanuit je hart waarderen. Dit leidt tot innerlijke rust, tevredenheid en geluk.

Je hoeft hierbij niet op zoek te gaan naar grote dingen, maar denk juist ook aan de kleine dagelijkse dingen. Het zijn juist die kleine normale momenten die van onschatbare waarde zijn. En net op dagen waarop alles mis lijkt te gaan, is het goed om je te realiseren dat er nog steeds erg veel dingen zijn waar je dankbaar voor kan zijn. Ook als het echt even heel slecht gaat, zijn ze er. Laat ze niet zo maar voorbij gaan en leg ze vast. Hieronder vind je drie manieren om dat te doen.

  1. Het Museummomenten Boek / Dankbaarheid boek
    Misschien heb je als kind wel een dagboek geschreven. Op een gegeven moment stop je ermee. Wellicht schrijf je nog een dagboek tijdens vakanties, of van bijzondere momenten. Je kunt dit makkelijk weer oppakken. Het hoeft ook geen proza te zijn. Korte zinnetjes en een korte beschrijving van hoe je je voelde is voldoende. Door het op te schrijven (en later weer terug te lezen) zijn het de museummomenten die je herbeleeft. Dit kan een gewoon leeg schriftje zijn of een papieren agenda. Tegenwoordig zijn ook mooie dankbaarheid boekjes te koop.
  2. Museummomenten Pot
    Je kent ze wel: de glazen weckpotten van vroeger. Tegenwoordig worden ze vooral gebruikt om snoep in te doen. Je kunt ze ook gebruiken als “Museummomenten Pot”. Elke avond vraag je jezelf af wat het mooiste moment van de dag was, waar genoot je van of wat liet jou (glim)lachen. Waar ben je dankbaar voor? Het kunnen grote dingen zijn, maar focus vooral ook op de kleine momentjes. Deze zijn ontzettend waardevol, maar kun je gemakkelijk vergeten. Door deze op een klein (kleurrijk) briefje te schrijven, heb je na een tijdje een prachtige pot vol museummomenten die je misschien anders was vergeten.
  3. Fotoboek
    Zelf hou ik heel erg van fotograferen. Gelukkig is dat tegenwoordig heel erg makkelijk met een camera (in je smartphone) die je min of meer altijd bij je draagt. Het is dan wel belangrijk om ervoor te zorgen niet continu bezig te zijn met fotograferen. Om dit te voorkomen las ik bij bijzondere gebeurtenissen een ‘fotomomentje’ in. Zodat een herinnering voor later vastgelegd wordt, maar er ook van het moment zelf genoten kan worden. Van al mijn digitale foto’s maak ik elk jaar een jaarboek. Daar ben ik dan twee weken intensief mee bezig. Maar ik geniet er ontzettend van. Tijdens het maken van het jaarboek komen alle herinneringen weer boven: verjaardagsfeestjes, dinertjes met vrienden en familie, sportactiviteiten en vakanties. Maar ook foto’s van de wisselende seizoenen: bloeiende bomen, stralende zon, herfstbladeren en (soms) sneeuw en ijs. En als het jaarboek dan uiteindelijk in een papieren versie thuis geleverd wordt is het weer (na)genieten. Keer op keer als ik er doorheen blader.

Ik wens je veel succes en plezier bij het vastleggen van jouw museummomenten.

Ben je veel in gedachten? Of pieker je vaak? Dan is het vaak moeilijk om in het huidige moment te genieten van de kleine dingen.

Misschien is een 8-weekse Mindfulness cursus dan iets voor jou. Deze cursussen worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar!

Wil je meer weten? Klik dan op deze link voor meer informatie.

Weet je misschien niet wat je zou willen, en wie je eigenlijk bent?

Dit ontdek je tijdens het persoonlijk ontwikkel-traject “Life Safari”. Dit traject bestaat uit een 2-daagse workshop en 3-maanden online follow-up. Je ontdekt wie je bent, wat je wilt, wat je beperkende overtuigingen en belemmeringen zijn en je gaat aan de slag met een concreet actieplan. Met als doel het leven van je dromen te leiden. Hoe mooi is dat? Klik hier voor meer informatie.

Over Myriam Demas

Ik help jou graag te ontstressen, energieker te worden en te ontdekken waar je écht gelukkig van wordt.

Interessante artikelen

Gerelateerde artikelen

Muziek brengt je geest tot rust als het stormt

Muziek brengt je geest tot rust als het stormt

Muziek is een fantastisch middel om vanuit je hoofd in het hier-en-nu te komen. Te ervaren, te voelen. Muziek is goed voor je. Het ontspant en vermindert stress en angst. Het kan zelfs helpen om sneller – en dieper te slapen. De juiste nummers maken je optimistisch waardoor je deze onwerkelijke situatie aankan. Het zou zonde zijn om er geen gebruik van te maken want muziek is echt een fantastische inspiratie – en motivatiebron. Omdat muziek inspireert, heb ik een lijstje gemaakt met prachtige muziek.

Lees meer
Waarom ben ik hier? In 5 stappen op weg naar het leven van je dromen.

Waarom ben ik hier? In 5 stappen op weg naar het leven van je dromen.

Waarom ben ik hier? Wat is mijn doel, mijn missie hier op aarde? Misschien heb je al eens stil gestaan bij deze vraag. Misschien negeer je hem bewust. Het is wel de moeite waard om erachter te komen. Het zorgt namelijk voor rust in je hoofd, geluk in je leven én … wellicht extra levensjaren. In dit blog help ik je in vijf stappen op weg naar het vinden van je levensdoel.

Lees meer
Uit je dip met deze 5 simpele tips

Uit je dip met deze 5 simpele tips

Kamp jij net als vele anderen met depressieve gevoelens, korte lontjes, snelle irritaties en twijfels over de zin van het leven? Het is een gevolg van de januari-maand, maar deze hoofdrol is overgenomen door corona. Hoe dat zit, lees je hier.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin