+31(0)6-51633463 myriam@mind-in-motion.nl
Home » Blog » Big Five For Life » Fear of missing out (FOMO): zo kom je ervan af!

Fear of missing out (FOMO): zo kom je ervan af!

door | 4 mei, 2020 | Big Five For Life

Na een drukke week, plof ik heerlijk op de bank. Vanavond hoef ik helemaal niets! ?Ik druk op het knopje om de televisie aan te zetten. Terwijl die langzaam aan gaat, pak ik automatisch mijn smartphone en check ik Facebook. Ik zie vrienden, die door mijn favoriete restaurant tapas thuis hebben laten bezorgen. Mijn neef, die met zijn geliefde een mountainbiketocht maakt in een mooi lentelandschap. Ik krijg een onrustig gevoel. Het gevoel dat ik iets mis.

We leven in een tijd met eindeloze keuzes en mogelijkheden. Dat geldt voor alle aspecten van ons leven: van carrière tot sociale wereld. Deze keuzes zijn natuurlijk geweldig. Er zit echter ook een nadeel aan deze overdaad aan mogelijkheden: FOMO.

FOMO staat voor “Fear Of Missing Out” en we hebben er allemaal wel eens last. De angst om iets belangrijks of leuks te missen: een feestje, een vergadering, een evenement. FOMO heeft altijd al bestaan. Echter sinds de komst van social media is FOMO een bekende term. Nu we alles van iedereen kunnen zien op social media, is het gevoel dat we iets missen erger geworden dan ooit.

Hoe herken je FOMO?
Als je het gevoel hebt dat je altijd iets moet doen, heb je waarschijnlijk veel last van FOMO. Je wilt het meeste uit iedere dag halen, waardoor je agenda helemaal volgepland staat. Je kunt het ook merken aan de manier waarop je met je telefoon omgaat. Check je de hele dag door social media? Heb jij je telefoon nooit op stil staan in de angst om een belangrijk telefoontje of berichtje te missen? Ook dat is een vorm van FOMO.

Waar komt FOMO eigenlijk vandaan?
FOMO komt voort uit het verlangen om ergens bij te horen. Onbewust vergelijken we ons met anderen. Bijvoorbeeld: zij heeft dit en ik wil dat ook. Of: dit gebeurt daar en ik ben daar niet bij. Blijkbaar komt FOMO voor in verschillende leeftijdsgroepen, culturen en persoonlijkheden. Het hoort bij het menszijn en is dus heel normaal.

FOMO en gezondheid
Ondanks dat FOMO heel menselijk is, is het niet slim om eraan toe te geven. FOMO zorgt namelijk voor een negatief gevoel, maar ook tot stress, vermoeidheid en minder slaap. Als jij continu bezig bent met het zoeken van de volgende kans of continu je social media checkt, komt jouw hoofd nooit tot rust. Het heeft ook invloed op je gemoedstoestand en je algemene levensvreugde. Tijd om FOMO gedag te zeggen dus.

Wat te doen tegen FOMO?
1. Accepteer je gevoel
Je mist altijd meer dan je meemaakt. Dat is een feit en dat is oké. Besef je dat deze angst voortvloeit uit een menselijke behoefte. Het gevoel is normaal, het hoort bij het menszijn. Iedereen heeft er tot op zekere hoogte last van. Je gevoel accepteren bied je de mogelijkheid om ermee om te gaan. Wees dus lief voor jezelf en accepteer het.

2. Wees dankbaar
Het continu vergelijken van jouw leven met dat van anderen, zorgt voor een onnodig negatief beeld over je eigen leven. Wees dankbaar voor het leven dat je zelf leidt. Dankbaarheid kun je oefenen door elke avond de momenten op te schrijven (in een schriftje) waar je dankbaar voor bent geweest. Welke momenten maakten je blij? Door deze op te schrijven, creëer je een positieve mindset.

3. Verminder je tijd op Social Media
Minder tijd doorbrengen op social media komt je gezondheid ten goede. Probeer er niet meer dan één uur per dag mee bezig te zijn. Je kunt de tijd die je doorbrengt op je telefoon checken. Bij iPhone heet dit “schermtijd” en bij een Android telefoon “digitaal welzijn” (bij de instellingen) of kun je de app “Quality Time” installeren. Deze geven je inzicht in hoe intensief jij je telefoon gebruikt en waaraan. Zet ook al je meldingen uit. Dit voorkomt dat je aandacht steeds weer naar je telefoon gelokt wordt. Ook kun je een tijdslot instellen.

4. Focus
Mensen zonder focus vinden het lastig om te kiezen en daardoor kiezen ze niet. Met als gevolg een overvolle agenda en continue prikkels door o.a. de smartphone. Onthoud dat je niet tegen alles ‘ja’ hoeft te zeggen. Elke keer als je ‘ja’ zegt door je FOMO, weerhoud je jezelf van een avond rust of het volgen van je hart. Zeg alleen ‘ja’ tegen die dingen waar je echt gelukkig van wordt.

 

Wil jij ontdekken hoe jij het leven van je dromen kunt leven? Download dan hier het e-book van John Strelecky.

Over Myriam Demas

Ik help jou graag te ontstressen, energieker te worden en te ontdekken waar je écht gelukkig van wordt.

Interessante artikelen

Gerelateerde artikelen

Muziek brengt je geest tot rust als het stormt

Muziek brengt je geest tot rust als het stormt

Muziek is een fantastisch middel om vanuit je hoofd in het hier-en-nu te komen. Te ervaren, te voelen. Muziek is goed voor je. Het ontspant en vermindert stress en angst. Het kan zelfs helpen om sneller – en dieper te slapen. De juiste nummers maken je optimistisch waardoor je deze onwerkelijke situatie aankan. Het zou zonde zijn om er geen gebruik van te maken want muziek is echt een fantastische inspiratie – en motivatiebron. Omdat muziek inspireert, heb ik een lijstje gemaakt met prachtige muziek.

lees verder
Inspirerende documentaires op Netflix

Inspirerende documentaires op Netflix

Netflix staat vol met allerlei moois. Van grappige cabaretiers tot interessante crime scene series en van tranentrekkers tot bloedstollende horrors.
Zo worden er ook inspirerende documentaires aangeboden. In dit artikel vind je een lijstje van Netflix documentaires die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin